KIPCO Sharakah Forum 2017

Under the patronage of the Minister of Social Affairs and Labor and Minister of State for Economic Affairs, H.E. Hind Subaih Barrak Al-Subaih we are delighted to announce The KIPCO Sharakah Forum in partnership with Kuwait Foundation for the Advancement of Sciences (KFAS). The forum will be taking place on Sunday, 19th March 2017, from 9:00 A.M to 4:00 P.M at the Salwa Sabah Al-Ahmad Theater & Hall (Marina Hotel). It will include two main discussion panels with key stakeholders, presentations from international experts and facilitated networking and think tank group discussions.

The KIPCO Sharakah Forum is a yearly platform developed by KIPCO to bring together the most important leaders from the private, public and civic sectors in Kuwait to promote cross-sector partnerships and collaboration in the fields of social responsibility and social impact.

The one-day forum will be followed by six workshops taking place over four days, from 20th – 23rd March 2017, at the Chairman’s Club, KIPCO Tower – Sharq (56th floor), offered to non-profits and social entrepreneurs interested in promoting financial sustainability for their organizations. The aim of these workshops is to contribute to strengthening the role of local non-profits and increasing their ability to acquire resources to promote their causes.

To Register Please Click Here

تحت رعاية معالي وزير الشؤون الاجتماعية والعمل ووزير الدولة للشؤون الاقتصادية/ هند صبيح براك الصبيح نودّ أن نعلن رسمياً عن ملتقى شركة مشاريع الكويت القابضة (كيبكو) “شراكة” 2017 بالشراكة مع مؤسسة الكويت للتقدم العلمي والذي سيعقد يوم الأحد الموافق 19 مارس 2017 من الساعة التاسعة صباحا و حتى الرابعة مساءا في مسرح وصالة سلوى صباح الأحمد (فندق مارينا).  يستغرق الملتقى يوماً واحداً ويتضمن حلقات نقاشية مع قادة متميزين من القطاعات الخاص والعام والغير ربحي وذلك لإعطاء الفرصة لمنظمات وجمعيات النفع العام الكويتية للالتقاء بهم والتحاور معهم عن قرب بهدف تعزيز خلق الشراكة والتعاون بين القطاعات المختلفة حول مجال المسؤولية الاجتماعية والتأثير الاجتماعي.

سيتبع هذا الملتقى الذي يستغرق يوماً واحداً، ست ورش عمل تعقد على مدى أربعة أيام متتالية وذلك الفترة من 20 وحتى 23 من مارس 2017 والتي سيتم اقامتها للمنظمات غير الربحية ورواد المشاريع الاجتماعية المهتمين بتعزيز الاستدامة المالية لمنظماتهم في برج كيبكو-– الشرق-– شيرمانز كلوب-– الدور 56. سيقدم ورش العمل قادة محليون وإقليميون ودوليون في هذا المجال، وتغطي المواضيع التالية: مقدمة في ريادة المشاريع الاجتماعية، التمويل الجماعي للمنظمات غير الربحية، صياغة طلبات المنح، وخلق شراكات ذات قيم مشتركة، التسويق بدون تكاليف للمنظمات غير الربحية والروافد المالية للمنظمات غير الربحية. الهدف من هذه الورش هو المساهمة في تعزيز دور المنظمات غير الربحية المحلية وزيادة قدراتها للحصول على الموارد اللازمة لتعزيز قضاياها.

للتسجيل الرجاء الضغط على هذا الرابط

 

 

SPEAKERS

المتحدثون

 

Social Media Ambassador

سفير التواصل الاجتماعي

 

Agenda

جدول الأعمال

19 March 2017

09:00 – 9:30 Registration and Networking
التسجيل والتواصل
09:30 – 09:45 Welcome and Introduction
الافتتاح والمقدمة
09:45 – 11:15

 

Panel Discussion I – Cross-Sector Partnerships: New Kuwait

Speakers: Mr. Faisal Hamad Al Ayyar – KIPCO Vice Chairman (Executive), Sheikha Al-Zain Al Sabah – Under Secretary Ministry of Youth Affairs and Dr. Adnan Shihab-Eldin – Director General, KFAS.

ندوة النقاش الأولى-الشراكة بين القطاعات المختلفة: كويت جديدة

بمشاركة: السيد فيصل حمد العيار نائب رئيس مجلس إدارة كيبكو (التنفيذي)، الشيخة الزين الصباح- وكيل وزارة الدولة لشؤون الشباب، و د. عدنان شهاب الدين -مدير عام مؤسسة الكويت للتقدم العلمي

11:15 – 11:30 Coffee Break
استراحة
11:30 -12:45

 

Panel Discussion II – Sustainable Development as a Driver for Innovation

Speakers: Mr. Khaled Al Hasan – CEO, Gulf Insurance Group, Dr. Samira A.S. Omar Asem – Director General, KISR, Dr. Salam Al-Ablani – Director of Scientific Culture, KFAS.

ندوة النقاش الثانية –التطور المستدام كدافع للابتكار

بمشاركة: السيد خالد الحسن – الرئيس التنفيذي لمجموعة الخليج للتأمين، د. سميرة عمر عاصم – مدير عام معهد الكويت للأبحاث العلمية، و د.سلام العبلاني – مدير إدارة الثقافة العلمية في مؤسسة الكويت للتقدم العلمي

12:45 – 13:30 Prayer and Lunch Break
استراحة للصلاة والغداء
13:30 – 14:00 Cross-Sector Partnerships and Social Impact – International Case Studies
الشراكة بين القطاعات المختلفة والتأثير الاجتماعي-دراسات لنماذج واقعية دولية
14:00 – 15:45 Think Tank Groupings and Discussions
النقاشات الجماعية وتجميع الأفكار
15:45 – 16:00 Wrap-up and Next Steps
الختام + الخطوات التالية

 

20 Mar 2017

09:30 – 15:30

Workshop – Introduction to Social Entrepreneurship

ورشة عمل-مقدمة في ريادة المشاريع الاجتماعية

17:00 – 20:30

Workshop – Crowd Funding

ورشة عمل-التمويل الجماعي

 

21 Mar 2017

09:45 – 15:00

Workshop – Proposal Writing

ورشة عمل-صياغة طلبات المنح

17:00 – 20:00 Workshop – Communicating with ZERO Budget for Non-profits (Day 1)

(ورشة عمل-التسويق بدون تكاليف للمنظمات غير الربحية (اليوم الأول

 

22 Mar 2017

09:45 – 15:30

Workshop – Creating Shared Value Partnerships

ورشة عمل-خلق شراكات ذات قيم مشتركة

17:00 – 20:00

Workshop – Communicating with ZERO Budget for Non-profits (Day 2)

(ورشة عمل-التسويق بدون تكاليف للمنظمات غير الربحية (اليوم الثاني

 

23 Mar 2017

09:30 – 17:00

Workshop – Profits for Non-profits

ورشة عمل-الروافد المالية للمنظمات غير الربحية

 

Workshops

 ورش العمل

 Introduction to Social Entrepreneurship

This workshop is geared to aspiring social entrepreneurs and civil society groups exploring different avenues of developing self-sustaining and efficient organizations while still being able to promote their causes. The workshop will cover the various definitions of social entrepreneurship, innovation as a major element of social entrepreneurship, types of social enterprises as well as characteristics and traits of social entrepreneurs, with a focus on practical applications. This workshop will be primarily in Arabic.

مقدمة في ريادة المشاريع الاجتماعية

تستهدف ورشة العمل هذه أصحاب المشاريع الاجتماعية الطموحين ومجموعات المجتمع المدني الذين يهدفون الى استكشاف السبل المختلفة لتطوير استدامة وكفاءة منظماتهم في حين لا يزالون قادرين على نشر قضاياها. وستغطي ورشة العمل تعريفات مختلفة حول الريادة الاجتماعية والابتكار كعنصر أساسي في هذه المشاريع، وأنواع المشاريع الاجتماعية، بالإضافة الى خصائص وسمات أصحاب المشاريع الاجتماعية، مع التركيز على التطبيقات العملية. ستقدم هذه الورشة باللغة العربية.

Crowdfunding

GivingLoop: Redefining how non-profits become sustainable

This workshop aims at training non-profits and social enterprises at using modern and efficient tools for their fundraising. The focus will be on the online crowdfunding platform GivingLoop. GivingLoop (a platform by Zoomaal) was built to help non-profits become sustainable by seamlessly raising online monthly recurring contributions from donors in return for guaranteed monthly reports. This workshop will be primarily in English.

التمويل الجماعي

: GivingLoop اعدة تعريف كيف للمنظمات غير الربحية أن تصبح المستدامة

تهدف هذه الورشة إلى تدريب المنظمات غير الربحية والمشاريع الاجتماعية على استخدام أدوات حديثة وفعالة لجمع الأموال لمنظماتهم. وسيتم التركيز على منصة التمويل الجماعي عبر الانترنت GivingLoop.  GivingLoop هي منصة تابعة لمنظمة ذومال وضعت لمساعدة المنظمات غير الربحية على أن تصبح مستدامة عن طريق جمع المساهمات الشهرية عبر الانترنت من المانحين مع شرط تقديم تقارير شهرية. ستقدم هذه الورشة باللغة الانجليزية.

Proposal-Writing

Proposal-Writing can be a daunting task for any non-profit organization, but it is an essential component in achieving organizational sustainability and informing stakeholders about your mission. This workshop will aim to simplify the proposal-writing process through a series of interactive activities that will empower you to write compelling proposals and hopefully expand the capacities of your organization’s initiatives. Often, the proposal-writing process serves as a valuable organizational development exercise as it introduces new lines of thinking that may not have been apparent previously, allowing you to look deeper into your mission and expand on your organization’s abilities.  When executed effectively, proposal-writing can enhance your stakeholder’s experiences with supporting your cause, in addition to being financially rewarding. The workshop will cover the essential components of a strong proposal, how to find the right grant provider for your cause, and how to sustain the relationship. This workshop will be primarily in English.

صياغة طلبات المنح

يمكن ان تكون كتابة طلبات المنح مهمة صعبة وشاقة بالنسبة الى المنظمات الغير ربحية بالرغم من أهميتها كعنصر أساسي في استدامة عمل المنظمة ووسيلة صائبة في التعريف بمهام واهداف المنظمة أمام المساهمين. فستهدف ورشة العمل هذه الى تبسيط عملية صياغة طلبات المنح من خلال سلسلة من الأنشطة التفاعلية من شأنها صقل القدرة على كتابة طلبات مميزة للدفع بإمكانيات المنظمة ومبادراتها.

من الممكن أيضا ان تكون عملية صياغة هذه الطلبات تمرين مفيد لتنمية المنظمة حيث انها تقدم أفكار جديدة وفرصا للتدقيق مرة أخرى بعمق أشمل في أهداف ومهمة المنظمة وبالتالي التوسع بقدراتها. فلصياغة طلبات المنح القدرة إذا نفذت بطريقة فعالة في زيادة تفهم المساهمين وهو الذي من شأنه زيادة الدعم المادي

ستغطي ورشة العمل هذه العناصر الأساسية في صياغة طلبات قوية وفعالة وسبل العثور على الداعمين المناسبين لأهداف وقضايا المنظمات الغير ربحية إضافة الى كيفية الحفاظ على هؤلاء الداعمين. ستقدم الورشة باللغة الإنجليزية.

Communicating with ZERO Budget for Non-Profits

With very limited budgets or no budgets at all, this fully hands-on workshop will assist the participants who are in charge of communication for non-profits and NGOs at identifying the different elements that will help them market their cause or projects. The workshop’s final output will be a draft strategy document that each participant can share with their team in order to tune and implement. This workshop will be primarily in English.

التسويق بدون تكاليف للمنظمات غير الربحية

ستساعد هذه الورشة المشاركين من الذين يعملون في مجال التواصل في المنظمات الغير ربحية على إيجاد السبل المختلفة لتسويق قضاياهم وأهدافهم، سواء لم تتواجد ميزانية أو ميزانية محدودة جدا للتسويق. سيكون نتاج هذه الورشة ورقة أو وثيقة استراتيجية يمكن للمشاركين مشاطرتها مع فريق عملهم والتعديل عليها قبل تنفيذها لصالحهم. ستقدم الورشة باللغة الإنجليزية.

Creating Shared Value Partnerships

A profound shift is taking place in the relationship between NGOs and business as the latter is reaching out to the former to meet mutual needs and create shared value partnerships. What does this mean for the traditional role NGOs have played as recipients of grants or philanthropy? Where does this leave traditional CSR programs within business as charitable initiatives? This workshop will explore the changing nature of this relationship and how a compelling new purpose is starting to take shape, and how NGOs can capitalize on this exciting opportunity. This workshop will be primarily in English.

خلق شراكات ذات قيم مشتركة

هناك تحول عميق في العلاقة ما بين المنظمات غير الحكومية والشركات حيث تبادر الشركات بالتواصل من المنظمات غير الحكومية لتلبية الاحتياجات المتبادلة وخلق شراكات ذات قيم مشتركة. كيف سيؤثر هذا التحول على الدور التقليدي الذي تلعبه المنظمات غير الحكومية كمستفيدين من المنح أو التبرعات؟ كيف سيؤثر هذا التحول على برامج المسؤولية الاجتماعية للشركات التي تقدم للمبادرات كأعمال خيرية؟ ستستكشف ورشة العمل هذه الطبيعة المتغيرة لهذه العلاقة وكيف يتبلور هدف جديد، وكيف يمكن للمنظمات غير الحكومية الاستفادة من هذه الفرصة المثيرة. ورشة العمل هذه في المقام الأول في اللغة الإنجليزية.

Profits for Non-Profits

This workshop will introduce participants to the different arguments and frameworks for how non-profits can increase resiliency through an entrepreneurial mindset, including several global platforms and resources that promote the role of the private sector as partners for social impact. Participants will reflect on their own potential business positioning, as well as explore how entrepreneurship and innovation can be used by established non-profits to begin generating income to promote their financial sustainability. This workshop will be bilingual.

الروافد المالية للمنظام غير الربحية

ستناقش هذه الورشة والمشاركين فيها الإطارات والسبل المختلفة التي تستطيع المنظمات غير الربحية زيادة مرونتها واستمرارها من خلال عقلية إدارة المشاريع إضافة الى تسليط الضوء على عدة منصات عالمية ومصادر تشجع وتدعم دور القطاع الخاص بالمشاركة الفعلية في المجتمعات. ستتيح هذه الورشة الفرصة للمشاركين من مراجعة مكانة منظماتهم واستكشاف كيف يمكن لريادة الأعمال والابتكار ان تعود بالاستمرارية المادية للمنظمة وبالتالي الاستدامة بعملها. ستقدم هذه الورشة باللغتين العربية والانجليزية.

  

TRAINERS

المدربون